Varkens

Varkens zijn sociale, gevoelige, aanhankelijke, grappige, communicatieve, intelligente en zindelijke dieren. Geen wonder dat er steeds meer kleinschalige varkenshouders zijn. Naar schatting leven er in Nederland inmiddels rond de 4000 'hobbyvarkens'. Er komen ook steeds meer kleinschalige varkenshouderijen, die deze dieren houden voor de productie van vlees. Bij het houden van varkens komt wel heel wat kijken. Varkens hebben gezelschap van soortgenoten nodig en een passende huisvesting. Ze moeten de kans krijgen hun natuurlijke gedrag te vertonen, zoals wroeten in de grond en poedelen in een modderbad. Voldoende beweging is ook belangrijk. Verder hebben ze goede voeding en verzorging nodig. Het is verstandig twee keer per jaar de dierenarts langs te laten komen voor vaccinatie tegen vlekziekte en schurft. Varkens die buiten lopen hebben een verhoogd risico op spoelwormen. Verder is het houden van varkens gebonden aan allerlei regels. De belangrijkste regel is dat ze geregistreerd worden en geïdentificeerd met oormerken.

Varkens zijn zeer zindelijke dieren. Als ze een vrije uitloop naar buiten hebben, zullen ze in de regel hun hok niet bevuilen. Ze mesten nooit op hun lig- of eetplaats, maar op een vaste poepplek ver daar vandaan.

Varkens poepen graag op een natte ondergrond. Een tijdje de vloer natmaken op de gewenste plaats stimuleert het varken om daar te gaan mesten. Varkens poepen weliswaar niet graag in de buurt van hun voerbak, maar in de buurt van de waterbak vinden ze niet bezwaarlijk.

Mulder Pot heeft twee soorten voer voor varkens: Biggen/varkens meel en Biggen/varkens brok.

 

Wist je dat?

  • varkens kuddedieren zijn en hierdoor graag met minstens één soortgenootje samenleven?
  • je varkens nooit of te nimmer vlees en/of vleesresten dient te voeren i.v.m. besmetting  en verspreidingsgevaar van o.a. varkenspest?
  • varkens zeer intelligent zijn? Ze staan op de 4de plaats gerangschikt qua intelligentiepeil: eerst de mens, de mensaap, dan de dolfijn/walvis en daarna het varken.
  • varkens maar liefst 26 verschillende soorten geluiden maken en dus zeer vocaal communiceren?
  • varkens meestal geen goed zicht hebben?
  • er varkens zijn die rouwen om een overleden soortgenoot?
  • wanneer je varkens onderaan de buik, of tussen de voorpoten kriebelt, het omvalt?

U kunt bij ons terecht voor:

Huisdier voeders
Van honden tot vogels  

Bij ons kunt u terecht voor al uw huisdier voeders alswel toebehoren. 

Buiten diervoeders
Van paarden en koeien tot kippen en geiten

Wij produceren kwalitatief hoogstaande diervoeders voor oa uw paarden, koeien, kippen, geiten en varkens. Daarnaast verkopen wij ook voedselbakken en toebehoren.

Producten
Van kippengaas tot overalls

Naast dierenvoeding verkopen wij producten voor in en om het huis, zoals kippengaas, sproeiers en potgrond