Molen de Zwaluw

Naam: De Zwaluw  
Gebouwd: 1891 door L. Graver  
Type: Stellingmolen  
Kenmerken: Ronde stenen molen  
Eigenaar: Stichting Molen de Zwaluw  
Eigendomhistorie: Stichting Molen de Zwaluw sinds 2003, daarvoor H.A Pot en E.D Pot   
Bedrijfsvaardig: Maalvaardig  
Molenaar: H.A Pot  

 

Deze prachtige stenen stellingmolen werd in 1891 in opdracht van L Graver gebouwd.

In 1950 werd de molen gerestaureerd. Bij deze restauratie kreeg de molen stroomlijnneuzen met remkleppen en werd het muurwerk rondom bekleed met halfsteens metselwerk tot even boven de stelling ( bij een latere restauratie tot aan de kap).

In 1972 werden er nieuwe zoldervloeren gelegd. In 1975 volgde verder herstel voor het muurwerk en Ten Havekleppen en fokwieken.

In 2000 en 2001 onderging de molen een nieuwe restauratie. De opzet van deze restauratie was om de molen waterdicht te maken, en dat de molen duurzaam gerestaureerd zou worden. Een nieuwe muur werd opgetrokken met een speciale steen van Rüben uit Duitsland. De muur werd kops gemetseld en een speciale waterkering is geplaats. De voeghouten, steunder, windpeluw, de gehele staart en - schoren en vangstok zijn van staal in verzinkte uitvoering. Baard, fokken en Ten Havekleppen zijn van aluminium. Het koppel kunststenen in de molen kan zowel op windkracht als op een elektromotor worden aangedreven. De toen gestoken roeden twee Gorter-roeden uit 1950 (die vermoedelijk de laatste geklonken roeden van Nederland waren) werden vervangen. 

Deze prachtige molen is nog steeds maalvaardig en staat geheel omsloten door bedrijfsgebouwen waarin het mengvoederbedrijf en de dierenspeciaalzaak zijn ondergebracht. Voor de molen is dit goed, want zo heeft de Molen de Zwaluw een buik vol granen om zich heen en zo kunnen de mensen nog zien hoe het graan bewerkt en verwerkt wordt door de molen. En op wat voor manier er een product tot stand komt.

Deze prachtige molen is te bezoeken op molendag  en  monumentendag  of volgens afspraak.

Een bezoek aan dit prachtig en uniek monument is zeker de moeite waard.Het oude ambacht van vroeger  en de nieuwe technieken van deze tijd zijn helemaal  in elkaar verworven en vullen elkaar aan.

 

 

U kunt bij ons terecht voor:

Huisdier voeders
Van honden tot vogels  

Bij ons kunt u terecht voor al uw huisdier voeders alswel toebehoren. 

Buiten diervoeders
Van paarden en koeien tot kippen en geiten

Wij produceren kwalitatief hoogstaande diervoeders voor oa uw paarden, koeien, kippen, geiten en varkens. Daarnaast verkopen wij ook voedselbakken en toebehoren.

Producten
Van kippengaas tot overalls

Naast dierenvoeding verkopen wij producten voor in en om het huis, zoals kippengaas, sproeiers en potgrond

Onze best verkochte producten