Alpaca voer 25kg

Alpaca voer 25kg

Prijs: €11,75

Omschrijving:

 

Alpaca’s eten voornamelijk gras en hooi. Ze gebruiken hun voedsel efficiënter dan herkauwers en kunnen daardoor met aanmerkelijk minder toe dan bijvoorbeeld een schaap. Een herkauwer eet gemiddeld twee tot 2.2 procent van z’n lichaamsgewicht (gemeten in droge stof), terwijl een alpaca genoeg heeft aan 1.8 tot twee procent.

Ook al behoort de alpaca niet tot de herkauwers, het voedsel legt in een alpaca, net als bij andere herkauwers, een lang traject af. Bacteriën moeten de vezels (cellulose en hemicellulose) in gras en hooi afbreken. Deze bacteriën produceren een enzym, genaamd cellulase, en dit fermenteert de cellulose. Gras dat flink heeft kunnen doorgroeien, bevat meer lange vezels (cellulose en hemicellulose). De temperatuur is eveneens van invloed: hoe warmer het tijdens de groeiperiode is geweest, hoe meer vezels. De bacteriën kunnen dan minder goed hun werk doen en de verteerbaarheid van het hooi neemt af.

Via een hooianalyse kan bepaald worden wat de gehalten zijn van de voedingsstoffen, inclusief het calcium en fosfor gehalte, en welke vezelstructuur het hooi heeft. Over het algemeen geldt: hoe ‘’groener’’ het gras toen het werd gehooid, hoe hoger de kwaliteit en hoe lager het gehalte aan vezels en cellulose. Wie geen gelegenheid heeft een hooianalyse te laten maken, kan ook zelf het hooi controleren op de aanwezigheid van bloemen en zaden. Hoe meer bloemen en zaden, hoe rijper het gras, hoe lager de kwaliteit van het hooi.

Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Heeft u vragen? Neem contact met ons op:

U kunt bij ons terecht voor:

Huisdier voeders
Van honden tot vogels  

Bij ons kunt u terecht voor al uw huisdier voeders alswel toebehoren. 

Buiten diervoeders
Van paarden en koeien tot kippen en geiten

Wij produceren kwalitatief hoogstaande diervoeders voor oa uw paarden, koeien, kippen, geiten en varkens. Daarnaast verkopen wij ook voedselbakken en toebehoren.

Producten
Van kippengaas tot overalls

Naast dierenvoeding verkopen wij producten voor in en om het huis, zoals kippengaas, sproeiers en potgrond